Välkommen till Landskapsveterinär´n!

Sista farväl

Som djurägare kommer vi alla till den dag då vi måste fatta det svåra beslutet att låta vår familjemedlem få somna in. Det är oftast när djuret blir gammalt och börjar få problem med inre organ men det kan även vara så att det har fått en svår obotlig sjukdom eller skada. Oavsett anledningen är det en stor sorg och även om man varit med om samma situation tidigare är det lika svårt varje gång.

Vi som arbetar på Landskapsveterinär´n Veterinärklinik vet vad det innebär, även vi har varit i samma situation med våra egna älskade djur.  Vi gör vårt yttersta för att se till så det går så lugnt och fint som möjligt, och att Du och Ditt djur får den tid Ni behöver.

Vi vet att det är ett svårt beslut att fatta. Tänk då på att våra djur har privilegiet att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi kan genom vårt beslut låta vårt djur slippa ifrån onödigt lidande under den sista och ofta plågsamma tiden. Vi fattar ett beslut som är oerhört jobbigt för oss men det är av kärlek till vår vän och familjemedlem.

Om du känner dig osäker på hur du ska göra och hur ditt djurs livskvalitet är, kan vi erbjuda att våra veterinärer undersöker ditt djur och pratar med dig om djurets hälsa och tillstånd.
När den största sorgen lagt sig finns alla fina minnen av världens bästa hund eller världens bästa katt kvar, som vi kan bära med oss så länge vi lever.

Hur går det till?

När du kommer till oss och anmäler dig i receptionen får du skriva under en anhållan om avlivning. Vi kontrollerar då din legitimation och din djurs ID-nummer.

I det fall du vill ha ett livintyg att skicka till ditt försäkringsbolag uppskattar vi att du säger till om detta i samband med att du bokar tid. Ofta kan en mer omfattande undersökning av hunden vara nödvändig för att avgöra orsak till avlivning. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt.

Vi tar också betalt före avlivningen om du vill, så du slipper detta moment efteråt.

Om du som ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig, detta som en extra säkerhet så att ingen obehörig skall kunna låta avliva ditt djur.
Vi har ett särskilda rum för avlivning, med separat in/utgång ifrån parkeringsplatsen så att du i så stor mån som möjligt skall slippa sitta tillsammans med andra djurägare och slippa gå igenom receptionen efteråt. Vi önskar att du får en lugn sista stund med ditt djur.

Du får bestämma om du vill vara med under avlivningen. Det kan vara skönare för djuret att inte bli lämnat, men det är ditt val. Vill du inte vara med så behöver du naturligtvis inte vara det.

Du kan till också välja att bara vara med under tiden som den lugnande sprutan verkar. Vissa vill komma in efteråt, när allt är klart och det går också bra. Då har du möjlighet att stanna hos ditt djur hur länge du vill. Vi vill försöka göra så att detta svåra ögonblick känns så bra som möjligt

Vi vet att du har det svårt. Säg till om vi kan göra något för att underlätta för dig!

Hundar

Din hund får en spruta med lugnande medel. Tiden det tar för den att bli trött efter sticket kan variera men det rör sig ofta om mellan 5 och 15 minuter. Du får om du vill vara ensam med ditt djur i denna stund. Vi finns dock alltid i närheten om du behöver oss. När det lugnande medlet väl har effekt lägger sköterskan en kanyl i ett ben. En överdos av sömnmedel sprutas sedan in i blodet och efter någon minut upphör andning och hjärtat slutar slå.

Vi lyssnar på hjärtat efteråt så att vi säkert vet att det har slutat slå.
Du får stanna kvar hos ditt djur så länge du känner att du behöver och ta farväl i lugn och ro. När du går tar vi hand om ditt djur på det sättet som du har önskat.

Katter

Din katt får oftast en spruta med en överdos av sömnmedel direkt i buken. En del katter somnar in mer eller mindre omedelbart medan det kan ta upp till 15-20 minuter för vissa katter att somna in. Det går även att lägga en kanyl i ett blodkärl och spruta in sömnmedlet genom denna men då katter oftast inte tycker om att vara fasthållna upplever vi det som lugnare att ge sprutan direkt i buken. Vi ger sällan lugnande då många katter mår illa av detta.

Vi lyssnar på hjärtat efteråt så att vi säkert vet att det har slutat slå.
Du får stanna kvar hos ditt djur så länge du känner att du behöver och ta farväl i lugn och ro. När du går tar vi hand om ditt djur på det sättet som du har önskat.

Andra smådjur

Din kanin, marsvin eller hamster får oftast en spruta med en överdos av sömnmedel direkt i buken. En del smådjur somnar in mer eller mindre omedelbart medan det kan ta upp till 15-20 minuter för vissa smådjur att somna in.

Vi lyssnar på hjärtat efteråt så att vi säkert vet att det har slutat slå.
Du får stanna kvar hos ditt djur så länge du känner att du behöver och ta farväl i lugn och ro. När du går tar vi hand om ditt djur på det sättet som du har önskat.

Vad händer sen? Hur gör man med det praktiska?

 

Det finns tre alternativ. Berätta för oss innan hur du vill att det ska vara.

  • Vi kan ombesörja att ditt djur blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Så kallad gemensam kremering. Vid denna typ av kremering så kremeras flera djur tillsammans och man kan därför inte särskilja askan efteråt.
  • Vi kan ombesörja att ditt djur blir separatkremerat och du återfår askan i en liten urna. Du kan välja mellan ett antal olika typer av urnor. Detta kan ta upp till 3-4 veckor. Vi kontaktar då dig per telefon eller brev om när du kan hämta urnan.
  • Du kan ta med ditt djur hem och begrava det. Du kontrollerar då själv att det är tillåtet att jordsätta där du tänkt dig.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.