Tandvård
Våra husdjur kan precis som vi få problem med tänderna och det kan göra lika ont för dem som för oss.
Tyvärr är tandsten, inflammerat tandkött, tandlossning, avslagna tänder och bettfel vanligt förekommande hos
våra katter och hundar. Många katter har dessutom en sjukdom (FORL) som bryter ner tandvävnaden. Detta tillstånd
är mycket smärtsamt. Dessutom finns det risk för att en kraftig infektion i munhålan kan sprida sig till inre organ, bl.a.
hjärtat.
Det är därför viktigt att ta hand om sitt djurs tänder på bästa sätt. I flera fall upptäcks inte tandskador,
såsom tandlossning, tandfrakturer och karies, samtliga mycket smärtsamma för djuren, innan en grundlig
undersökning, ofta inlkuderad tandröntgen, gjorts. Derfor erbjudar vi förebyggande tandvard och kan ge
dig råd och tips som ger ditt djur en bättre munhälsa.
Hos oss på Landskapsveterinär´n veterinärklinik finns veterinär och djursjukvårdare med stor erfarenhet
inom djurtandvård. Till vår hjälp har vi modern tandläkarutrustning och digital tandröntgen. För att kunna ta
bort tandsten ordentligt på en hund eller katt används ultraljud och det är mycket viktigt att komma åt längst
bak och i tandfickor. Tandröntgen hjälper oss att upptäcka skador eller tandsjukdomar.
Ont i tanden
Hundar och katter visar inte alltid att de har tandvärk men de har lika ont av tandskador och infektioner i munhålan som vi människor har. Tecken på att hunden eller katten har problem med munnen kan vara dålig lukt. Infektioner i munhålan och tandsten luktar ofta illa och kan ibland kännas redan innan munnen öppnas. Tandsten ses som bruna beläggningar främst på tandytornas utsidor. Infektioner eller inflammationer kan orsaka ett svullet och rodnat tandkött. Många hundar och katter äter som vanligt och har ett gott allmäntillstånd trots grava tandskador. Smärta i munnen kan hos vissa individer ses som en skiftning till att de föredrar mjuk kost framför hård, att de tappar bitar av mat när de äter, att de äter långsammare eller kastar i sig maten utan att tugga så mycket. I en del fall ses en ökad salivering. Har katten eller hunden riklig tandstensbildning på endast en sida i munnen kan man misstänka att smärta i tänderna på denna sida gör att djuret föredrar attendast tugga med tänderna på munnens andra sida.
Tandsten
Många hundar och katter drabbas av tandsten förr eller senare. Tandsten är egentligen inte farligt i sig själv, men hos många hundar och katter orsakar den en kraftig inflammation i tandköttet, detta kan leda till tandlossning, och gör framförallt ont. Man räknar med att ca 80 % av alla hundar över tre år är mer eller mindre drabbade av denna sjukdom.
Vi har utrustning för att skonsamt avlägsna tandstenen från tänderna på din hund eller katt. Behandlingen utförs under narkos. Samtliga tänder inspekteras och poleras för att skapa en jämn yta vilket minskar risken för emaljskador och ny tandstensbildning. Det kan vara lagom att låta en veterinär se över tänderna en gång om året för att avgöra om tänderna åter behöver åtgärdas. Detta kan man passa på att göra i samband med den årliga vaccinationen.
Tandborstning
Det absolut bästa sättet att förebygga tandsten på är att dagligen borsta tänderna! De speciella tandfoder som finns på marknaden ska ses som ett komplement till tandborstning och inte som en ersättning. I vår butik finner du olika typer av tandborstar och tandpasta. Vi hjälper dig att hitta en modell som passar dig och ditt djur och instruerar gärna.
Den unga individen
Misstänker du att valpen eller kattungen har ett bettfel rekommenderar vi att du rådgör med din veterinär i tidigt skede. Tänder kan då i många fall korrigeras om risk föreligger att sår bildas i gomtak eller att andra tänder skadas till följd av bettfelet. Valpar som ömsar från mjölktänder till permanenta tänder kan få problem om mjölktänderna ej lossnar som de ska. Mjölktänder som blir sittande kan förskjuta de permanenta tänderna till en ogynnsam position, d.v.s. orsaka bettfel, samt orsaka skada av de permanenta tänderna. Generellt rekommenderas att mjölktänderna tas bort under narkos om de sitter kvar då valpen blivit 6 månader gammal. Detta kan variera något mellan individer samt efter omständigheter. Är mjölktanden frakturerad behöver den i många fall åtgärdas tidigare på grund av ökad risk att den permanenta tanden skadas.
Katten
Katter drabbas ofta av en tandsjukdom som kallas för FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Man har sett att sjukdomen ökar i medåldern och kan drabba upp till 70-80% av våra katter oavsett ras. FORL innebär att tandrötterna angrips och förstörs och slutligen skadas även kronan på tänderna. Detta är mycket smärtsamt för katten!
Förändringarna kan vara svåra att upptäcka utan att söva katten, ibland syns de bara med hjälp av röntgen. I lindriga fall ser man att katten undviker torrfoder eller bara tuggar på ena sidan. När sjukdomen gått längre vägrar de att äta, saliverar och drar sig undan.
Målet med behandling är att minska smärta och förhindra vidare sjukdomsutveckling och innebär att drabbade tänderna dras ut och man bör sedan regelbundet undersöka kattens tänder för att upptäcka ev. förändringar på fler tänder i tid.
Boka tid hos oss.